Työntö­poraus

Työntöporaus - Ihanteellinen asennusmenetelmä erityisesti pehmeissä maalajeissa

Työntöporaus (horizontal auger boring, HAB) on parhaimmillaan, kun halutaan tehdä teiden tai rautateiden alituksia ja niiden alle tulee asentaa suuria teräs-, betoni-, muovikomposiittiputkia tai muita soveltuvia putkimateriaaleja. Menetelmää käytetään paljon kansainvälisesti. Yleisesti menetelmä soveltuu parhaiten, kun putkien halkaisijat ovat yli 1000 mm ja porausmatkat 30–120 metriä.

Hyvällä suunnittelulla parhaisiin tuloksiin

Infraprojektisuunnitelmia tehtäessä on erittäin tärkeää olla ajoissa yhteydessä, niin voidaan suunnitella mikä on parhain ja kustannustehokkain ratkaisu kulloiseenkin tarpeeseen. Erityisesti mikäli kohteena on hiekka- ja tai savimaata sekä tarvitaan suuria läpimenoja, on työntöporaus yksi parhaimmista menetelmistä. Infrasuunnittelijoiden ja insinöörien on hyvä olla yhteydessä projektisuunnitteluvaiheessa, jotta saadaan paras mahdollinen ratkaisu asiaan.

Työntoporauksen parhaat käyttökohteet ja valintaperusteet 

Työntöporauksen ansiosta voidaan ratkaista tilanteita, joissa tarvitaan suurien putkien läpiviennit hiekka-, siltti tai savimaahan. Parhaimmillaan työntöporaus on jätevesi- ja sadevesiviettoviemäreissä, paineviemäreissä, rummuissa, vesijohdoissa ja kaasuputkissa. Materiaalina näissä edellä mainituissa käytetään teräksistä suojaputkea. Ongelmallisia materiaaleja vuorostaan työntöporaukselle ovat moreeni, ja kallio tai muu kuten louhe.

 • Teräksisten suojaputkien asennus
  – jätevesi- ja sadevesiviettoviemärit
  – paineviemärit
  – rummut
  – vesijohdot
  – kaasuputket
 • Erittäin kustannustehokas ja nopeasti asennettava menetelmä suurissa putkissa yli 1000 mm halkaisijaltaan
 • Voidaan käyttää useissa eri maalajeissa, ihanteellinen kiinteässä hiekka- ja savimaassa
 • Kohteen asennusolosuhteet (maaperä) tutkittava huolellisesti ennen työntöporausmenetelmän käyttöpäätöstä
 • Halkaisijat 800 mm aina 2300 mm saakka
 • Tyypillisimmät porauspituudet vaihtelevat noin 30 – 120 metriin
 • Soveltuva maa-aines: savi, siltti ja hiekka
 • Ongelma maa-aines: louhe, moreeni ja kallio